Sök i den här bloggen

Translate

tisdag 20 december 2011

"En julsaga" av Charles Dickens (originaltitel: "A Christmas Carol")

"En julsaga" av Charles Dickens är en riktig klassiker. Jag har lyssnat på den. Det är 3 CD-skivor och en total speltid på 2 timmar och 46 minuter. Uppläsare är Arne Weise och han passar perfekt för den här historien!
Scrooge är en väldigt rik, elak och sur affärsman. Han tänker bara på att tjäna pengar och bryr sig inte om varken sin släkt eller andra människor. Hans tidigare kollega Marley är död men en kväll kommer hans ande och besöker Scrooge för att varna honom för att om han fortsätter sitt liv på inkörd bana så kommer han att straffas hårt i livet efter detta. Marley säger att Scrooge kommer att få besök av tre spöken som ska guida honom genom natten mellan julafton och juldagen. De tre spökena är "Förgångna jularnas ande", "Nuvarande julens ande" och "Kommande julars ande". Det de visar Scrooge ska naturligtvis ge honom en tankeställare, men kommer de att lyckas...?

"En julsaga" är också känd på svenska under andra namn, t.ex. "En spökhistoria vid jul" och "En spökhistoria i juletid". Dickens skrev historien på 1800-talet och än i dag är den en populär del av det engelska julfirandet. Jag gillar den och jag tycker att det är lite mysigt att lyssna på den så här inför jul så jag rekommenderar just ljudboken! Då kan man mysa under filten med en glögg i handen och bara blunda och lyssna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar