Sök i den här bloggen

Translate

lördag 7 mars 2009

Män som hatar kvinnor

Då har jag sett den! Och jag måste säga att den höll måttet väldig bra! Visst finns det delar från boken som jag saknar men för att vara gjord från en av mina favoritböcker någonsin så är filmen riktigt bra. Jag har också hört att TV-versionen av den är en halvtimma längre och därmed innehåller mer.

För de som inte läst boken så handlar den om journalisten Mikael Blomkvist som blir dömd för förtal av en känd finansman Wennerström. Han känner sig bränd och bestämmer sig för att ta timeout från sitt jobb som ansvarig utgivare och journalist på tidskriften Millennium, som han dessutom är delägare av. Just då hans liv känns som mest jävligt blir han kontaktad av Henrik Vanger, en av landets främsta industrimagnater, för att ta reda på vad som hände Henriks brorsdotter Harriet för 40 år sedan då hon försvann spårlöst.
Innan Mikael anlitas har Vanger bett säkerhetsföretaget Milton Security att kolla upp journalisten. Det arbetet utför den unga, tatuerade och piercade hackern Lisbeth Salander. Hon har haft ett tufft liv och lider dessutom av Aspergers syndrom. Därför lever hon under förmyndarskap. Då hennes förmyndare, Holger Palmgren, som hon har en väldigt bra och förtrolig kontakt med blir sjuk utses en ny förmyndare – en man som hatar kvinnor… När Lisbeth överlämnat sitt resultat av snokandet i Mikael Blomkvists liv till Vangers advokat kan hon inte släppa det. Hon är säker på att Mikael lockats in i en fälla då han skrev artiklarna om Wennerström och hon fortsätter därför att hålla koll på hans dator och vad han sysslar med. Hon blir då också indragen i mysteriet kring Harriet Vangers försvinnande.
Mikael och Lisbeth jagar till att börja med sanningen på varsitt håll, men då Lisbeth hittar en ledtråd som inte kan låta bli att dela med sig av till Blomkvist så börjar de samarbeta. Det blir en jakt på män som hatar kvinnor!

Boken är som sagt väldigt välskriven och det absolut bästa som finns att läsa i deckargenren. Filmen följer boken så bra som det går och naturligtvis är den inte lika bra som boken men den är absolut sevärd!! Så jag rekommenderar varmt alla att både läsa boken och se filmen!!

1 kommentar:

  1. Håller med om att boken va´ bra Filmen kanske man lika gärna kan se på tv då.

    SvaraRadera