Sök i den här bloggen

Translate

måndag 23 mars 2009

”I terrorns skugga” av Val McDermid

Den för tillfället arbetslösa journalisten Lindsay Gordon har nyss kommit tillbaka till Skottland tillsammans med sin sambo Sophie. De har levt några år i Kalifornien men eftersom Sophie blivit erbjuden jobb hemma i Glasgow så har Lindsay följt med hem. Hon lever ett slags hemmafruliv som inte alls passar henne när hon under en joggingtur bokstavligt talat stöter ihop med Rory McLaren. Rory är en ung vacker, lesbisk journalist som frilansar. Hon har sin bas på en pub och skriver de storys som pubgästerna delar med sig av till henne. Rory erbjuder Lindsay att arbeta tillsammans med henne eftersom hon får in fler tips än hon ensam hinner med. Lindsay nappar på det och snart är de indragna i en historia som handlar om ett kidnappat barn, en italiensk handelsattaché, IRA och en massa hemligheter. Storyn tar dem till Ryssland och tillbaka och just när de tror att de löst det hela och att alla är lyckliga händer något som får dem att förstå att de inte fått hela bakgrunden till historien. För att lösa allt sätter de sina och sina näras liv på spel…
Boken är bra och spännande och Val McDermid kan verkligen skriva så att läsaren känner sig som en del av historien. Men det är lite för mycket att en lesbisk kvinna råkar springa in i en annan lesbisk kvinna som råkar ha samma yrke och man kan ganska snabbt räkna ut att det är så för att historien ska få en kärleksintrig också. Men boken är helt klar läsvärd!

För mig är Val McDermid en av de bästa författarna i deckargenren. Jag är speciellt förtjust i böckerna om Carol Jordan och Tony Hill, men jag gillar också den här och ”Bounty: myteristens återkomst”. McDermid är född i Skottland men bor i dag utanför Manchester och i Northumberland. I 16 år arbetade hon som journalist men sa upp sig för att ägna sig helt åt författandet och det har hon verkligen gjort med framgång. Hennes böcker säljs i dag över hela världen. Och böckerna om Carol Jordan och Tony Hill har gjorts till TV-serie – ”Mord i sinnet” (”Wire in the blood”). Tony Hill spelas av Robson Green som råkar vara en av mina favoritskådespelare :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar